STRATEGISK LAGER


Sygehusapotekerne og Amgros er fælles om at have et strategisk lager. Det er sammen med lagrene hos sygehusapotekere og leverandører vigtige brikker i arbejdet med at sikre forsyningen af hospitalslægemidler. Ikke mindst i forhold til de behandlings- og forsyningskritiske lægemidler

For Amgros er der et før og et efter Covid-19 pandemien, når vi taler om lager.

Før pandemien blev de lægemidler, som Amgros indkøbte på vegne af regionerne til de offentlige hospitaler, opbevaret på lagre hos enten sygehusapotekerne eller leverandørerne.

I begyndelsen af pandemien bad Lægemiddelstyrelsen Amgros om at etablere et nationalt sikkerhedslager, som skulle omfatte alle vores varenumre. Kravet var, at vi i Danmark skulle kunne sikre forsyningen af hospitalslægemidler i tre, seks eller ni måneder – efter nærmere bestemte retningslinjer.

Under pandemien tegnede der sig et behov for, at der også i fremtiden skulle være en national lagerløsning til at kunne stå imod potentielle forsyningskritiske situationer.

Efter pandemien besluttede vores bestyrelse at erstatte sikkerhedslageret med et såkaldt strategisk lager, som blev etableret i januar 2023. At lageret er strategisk betyder, at vi tilpasser vores lager, så det balancerer behovet for at sikre forsyningen.

I tæt samarbejde med sygehusapotekerne driver Amgros nu dette fælles lager.

DEL AF DET DANSKE BEREDSKAB

Da vi udbød lagerføringen, blev det vundet af Nomeco. Derfor er det strategiske lager aktuelt placeret i Køge.  Lageret rummer mellem 400-600 varenumre, som primært omfatter behandlingskritiske og forsyningskritiske lægemidler.

Lageret indgår også som en del af det danske beredskab. Det betyder, at vi vil lagerføre lægemidler, hvis de danske sundhedsmyndigheder anmoder os om at gøre det.

Vi driver det strategiske lager ud fra en række principper, som vi har fastsat sammen med sygehusapotekerne. Det indebærer blandt andet, at vi skal bestræbe os på at have lægemidler på lager til mellem to og fire måneders forbrug. Om det er to eller fire måneder, afhænger af de aktuelle og forventede forsyningsudfordringer ved de enkelte lægemidler.

Selv om vi ikke endnu kan dokumentere, at det strategiske lager har reduceret antallet af restordrer, er der ingen tvivl om, at det sammen med alle vores og sygehusapotekernes andre tiltag har en vigtig betydning i forhold til at sikre forsyningen af hospitalslægemidler.
Flemming Sonne,
Administrerende direktør
EN PARAPLY AF LAGERPLADS

Ved siden af det fælles strategiske lager har regionernes sygehusapoteker fortsat deres egne lagre. De supplerer det strategiske lager ved typisk at have lægemidler til at dække deres lokale behov i en kortere periode.

Når vi i dag taler om lager for hospitalslægemidler, skal det derfor ses som en paraply af lagerplads. Den omfatter både vores fælles strategiske lager samt lagrene hos regionernes sygehusapoteker og vores leverandører. 

Hver for sig er de vigtige i det komplekse arbejde med at sikre forsyningen af lægemidler til patienter på de offentlige hospitaler i Danmark.

Fotograf Anne-Li Engström.  Taget på Region Sjælland Sygehusapoteket.


Pandemien viser, at Danmark har et stærkt set up

Under Corona-pandemien har det været essentielt fortsat at sikre forsyningen af lægemidler til de danske hospitaler. Samtidig med, at vi har skulle bygge et sikkerhedslager op. Det har kun kunne ladet sig gøre, fordi vi i Danmark har et tæt samarbejde mellem regioner, organisationer, myndigheder og virksomheder.

LÆS HELE ARTIKLEN

LÆS MERE

Strategisk lager

Restordrer

Det er helt afgørende for Amgros at fastholde en høj sikkerhed af forsyningen. Vi arbejder konstant på at begrænse antallet af restordrer, så patienterne altid kan få den rette behandling.

LÆS MERE
Strategisk lager

Indkøb og forsyning

Sammen med leverandører og sygehusapoteker sørger Amgros for, at de rette lægemidler er tilgængelige, når de skal bruges til at behandle patienterne med.

LÆS MERE

Charlotte Meinicke

Chef

Min opgave er at præge den strategiske retning for indkøb og forsyning af lægemidler og høreapparater i et tæt samarbejde med sygehusapoteker, høreklinikker og leverandører. Så vi sikrer, at vi får mest mulig sundhed for pengene.