Pris og tekniske mindstekrav har i alle årene været afgørende for, hvordan vi har udvalgt vinderne af vores udbud på høreapparater. Denne gang har det været anderledes. Ud over pris, som vi har vægtet 50 procent, har vi vægtet kvalitet med 30 procent – og bæredygtighed med 20 procent.
Vi har således hele tiden stillet krav til høreapparaternes teknik. Men ved at gøre kvalitet til et kriterium, har vi kunne evaluere tilbuddene på, om leverandøren har kunnet tilbyde informationsvideoer til brugerne af høreapparaterne. Det har nemlig fra klinkernes side været et ønske, at borgerne har kunnet få let adgang til information om generelt, dagligt vedligehold og information om, hvordan man kobler høreapparatet til smartphones.
- For borgere med høretab, betyder det meget for deres trivsel, at de har adgang til høreapparater af høj kvalitet. Uanset hvor i landet, de bor. Og at de har mulighed for at modtage service til deres apparat i de næste fire år. Det er vi med vores nationale udbud og aftaler med til at sikre, siger Flemming Sonne, administrerende direktør i Amgros.
Amgros har i tidligere udbud stillet krav i rammeaftalen om, at leverandører skulle pakke høreapparater og tilbehør i den mindst mulige emballage. Denne gang har vi taget skridtet videre og vurderet tilbuddene på, at de har kunne levere en til to dage om ugen – frem for at levere hver dag. Om de bruger plast, og om den plast, de bruger, ikke er miljøskadelig.
- I Amgros ønsker vi at bruge vores indkøbsmuskel og bidrage til at reducere både lægemidler og høreapparaters negative påvirkning af klimaet. Og at fremme cirkulær økonomi ved at øge genanvendelse. Derfor har vi i vores seneste udbud på høreapparater fokusereret på at stille kriterier for transport og brugen af plast, siger Flemming Sonne.
For at sikre, at høreapparater og tilbehør både omfatter borgernes og klinikernes behov, bygger det forudgående udbud også denne gang på arbejdet i en særligt nedsat brugergruppe - bestående af læger, audiologiassistenter, audiologopæder og ingeniører. Vi har derudover haft dialogen med den største patientforening inden for området.
- Det giver os et reelt billede af, hvad det er for egenskaber, der er vigtige for borgere og klinikere. Vi kan jo sagtens sidde i Amgros og se på datablade og tekniske specifikationer. Men det er brugere og behandlere, som kender til de virkelige behov og udfordringer. Derfor er brugergrupper blevet til en fast del af vores udbudsproces, siger Flemming Sonne.
Amgros har lavet udbud på høreapparater i snart 25 år. Vi kan se, at at den gennemsnitlige pris er faldet støt, og at vi får mange flere høreapparater for de samme penge. Således var de totale omkostninger på indkøb af høreapparater og tilbehør cirka 220 millioner kroner i 2007. Og for de penge kunne vi købe cirka 62.000 høreapparater. I 2024 kunne vi for en samlet omkostning på cirka 150 millioner kroner købe cirka 111.000 høreapparater og tilbehør.
- Det synes jeg godt, vi kan være tilfredse med. Tallene viser, at ikke alene sikrer vi borgere med høretab høreapparater af høj kvalitet og ny teknologi. Vores udbud på høreapparater sikrer samtidig meget mere sundhed for pengene, siger Flemming Sonne.
Det nye, nationale udbud dækker over 55 procent af alle de høreapparater, som bliver udleveret til borgere i Danmark. Udbuddet omfatter dermed 105.000 høreapparater årligt - med dertil hørende tilbehør.
På vegne af de fem regioner indkøber og udbyder Amgros høreapparater og supplerende udstyr til de offentlige høreklinikker.
Det seneste nationale udbud på høreapparater trådte i kraft den 1. marts 2025.
I alt vandt fem leverandører fordelt på 27 forskellige behandlingskategorier. Med så bredt et sortiment kan vi dække stort set alle former for høretab.
Læs mere om Amgros’ udbud på høreapparater her
Læs mere om Amgros’ forsyning af høreapparater her
Læs mere om Amgros’ ambition for mere bæredygtig forsyning her
Kontakt
Karen Torgny
Seniorspecialist- kommunikation
Jeg står for den overordnede kommunikation i Amgros – herunder PR. Og er med til at sikre, at vi kommunikerer åbent og imødekommende med vores omverden.
Lisbeth Kjems Christensen
Teamleder - Medicinsk udstyr
Jeg er ansvarlig for at lede og sikre prioritering af udbud og kontraktopfølgning i teamet Medicinsk Udstyr i relation til RFI-udbud, høreapparater, batterier samt øvrige udbud, som ikke indgår i lægemiddelforretningen. I teamet arbejder vi tæt sammen med regioner, brugergrupper, leverandører og høreklinikker for at have velfungerende aftaler.